Mi köze a fotóhoz? Semmi. De hát az én blogom, azt rakok be amit akarok. De fontos kérdés. Szerintem kevesen csinálnak friss majonézt otthon, pedig egy egész más világ, és nincs benne semmi tartósító. Elkészítése pofon egyszerű, és ünnep lesz tőle egy rántotthús, vagy csirke. Egy próbát megér! Akkor a házi majonézről:
A majonéz az egyik legnépszerűbb szósz. Valójában csupán tojássárgája és olaj keveréke, amit mustárral, citromlével és fűszerekkel dúsítunk. Természetesen sokkal könnyebb kész terméket vásárolni, azonban ezek általában tartósítószereket és egyéb szintetikus anyagokat is tartalmaznak. A házilag készített majonéz sokkal finomabb és egészségesebb is. Elkészítése pedig roppant egyszerű, ha betartjuk az alapszabályokat. Íme néhány információ és tuti tipp, amit néhány különleges majonéz recept követ..
Eredete
A majonéz francia (vagy spanyol) eredetű, több magyarázat is létezik a származására – ezek a legvalószínűbbek:
- Eredeti neve moyeunaise, a moyeu szóból ered, ami franciául tojássárgáját jelent.
- Nevét Charles de Lorraine Mayenne (Mayenne hercege) után kapta, aki a sült csirkét hideg szósszal fogyasztotta
- Mahonból, Menorca fővárosából, származik – eredeti neve salsa mahonesa, amit a Franciákmayonnaise néven népszerűsítettek. A szószt viszont a híres francia chef Marie-Antoine Caremefejlesztette tovább – és ez a verzió terjedt el Európa majd világszerte. Menorcában a mai napig salsa mahonesa a neve, és a spanyolok szerint a majonézt ők találták ki.
Majonéz készítése
Majonézt legegyszerűbb robotgéppel készíteni, de egy mini kézi habverő is megteszi, ha tudunk gyorsan habarni. Valójában csak annyi a folyamata, hogy a tojássárgájához az egyik kézzel cseppenként adjuk az olajat, miközben folyamatosan keverjük a masszát a másik kézzel. Ezáltal egy emulzió keletkezik, amelynek alapját az olaj és a tojásban lévő víz biztosítja, amit a tojásban található lecitin emulgeál és stabilizál. Mustár hozzáadása tovább stabilizálja a keletkezett krémet. A majonézt mégis nagyon könnyen el lehet rontani – sokszor nem áll össze, hanem összefut! Ezt el lehet kerülni a következő alapszabályok betartásával:
- Fontos, hogy a tojás ne legyen hideg – azonos hőmérsékletű legyen az olajjal.
- Az olajat nem szabad a tojáshoz önteni, cseppenként adjuk hozzá, mindegyiket akkor, amikor az olaj teljesen elkeveredett a tojással. Amikor az olaj felét belekevertük, vékony csíkokként adhatjuk tovább a maradék olajat, miközben továbbra is folyamatosan keverjük.
- Ha túl sűrű a krém, adjunk hozzá néhány csepp citromlevet vagy ecetet.
- Sokak szerint ha először 1tk mustárral elkeverjük a tojássárgáját, és utána adjuk hozzá az olajat, akkor kevesebb az esély arra, hogy a majonéz összefut.
- A majonézt csakis akkor fűszerezzük, amikor már összeállt rendesen. Ezután lehet hígítani, ízesíteni, fűszerezni stb.
- Ha összecsomósodik vagy összefut a majonéz, adjunk hozzá egy pici sót, néhány csepp forró ecetet vagy forró vizet. Úgy is megmenthetjük, hogy egy másik tojás sárgáját habosra verünk, és cseppenként hozzákeverjük az elrontott majonézt.
Majonéz alapreceptek
Mivel a majonéz az egyik legnépszerűbb étel, természetesen több ezer recept létezik. A következő alaprecepteket lehet tovább ízesíteni, fűszerezni:
- Egyszerű alaprecept: 1 tojássárgájára számoljunk 1-1.5 csésze olajat, és csészeként 1 ek citromlevet. A tojássárgáját stabilizáljuk a citromlével vagy ecettel majd cseppenként hozzáadjuk az olajat, közben folyamatosan keverjük. Amikor összeállt, fűszerezzük. 1tk dijoni mustárt is adhatunk a tojássárgájához az olaj előtt.
- Klasszikus alaprecept: 2 tojás sárgája, 340 ml étolaj, 1 ek citromlé (vagy ecet), 1-2 tk dijoni mustár. A tojássárgájához cseppenként hozzáadjuk az olaj felét, közben folyamatosan keverjük. Utána belekeverjük a citromlevet, majd sugarasan a maradék olajat. Hozzáadjuk a mustárt, elkeverjük, megsózzuk, borsozzuk.
- Egésztojásos alaprecept: 2 tojást robotgéppel elkeverünk 1 tk ecettel, 1 tk mustárporral, egy csipet sóval. Állandó kevergetés közben hozzá csurgatjuk az olajat. Megkóstoljuk, ízlés szerint borsozzuk, sózzuk, fűszerezzük.
(www.tutitippek.hu)
Utolsó kommentek